Valvonnan perusteet
Palavia ja muutoin erikseen määriteltyjä vaarallisia aineita käsiteltäessä on aina olemassa vahinkoriski.
Palavia ja muutoin erikseen määriteltyjä vaarallisia aineita käsiteltäessä on aina olemassa vahinkoriski.
Riskit ja vaarat tiedostetaan, mutta vähättelevä suhtautuminen, puutteelliset suojeluvalmiudet tai epätarkat toimintaohjeet voivat aiheuttaa vakavia riskitilanteita. Liian usein vasta tapahtuneiden vahinkojen ja ”vähältä – piti” tilanteiden jälkeen arvioidaan turvallisuuteen liittyviä asioita uudelleen ja ryhdytään tilanteen vaatimiin toimenpiteisiin.
Yleisesti parantuneet turvallisuusasenteet, standardit, lait ja normit ovat kuitenkin kehittäneet laitosten turvallisuussuunnittelua, suojelukoulutusta ja parantaneet myös valvontalaitevarustelua.
Turvallisuussuunnittelu, -johtaminen ja -toiminta ovat riskienhallintaa, jotka käsittävät ennalta suunnitellun toimintamallin ja toimenpiteet riskien tunnistamiseksi ja arvioimiseksi.
Kaasunvalvontalaitteet kuuluvat kiinteästi turvallisuussuunnitteluun ja niitä käytetään turvallisuusteknologian lisäksi myös energiansäästöön, ilmanlaadun mittaukseen ja ympäristönsuojeluun liittyvissä sovellutuksissa.
Kaasunvalvonta osana kokonaisturvallisuutta
Työsuojelu- ja työturvallisuusvarustelussa kaasunvalvontalaitteistot ovat tärkeimpiä valvontajärjestelmiä. Teollisuudessa käsitellään, kuljetetaan ja varastoissaan suuria määriä vaarallisia aineita, jotka voivat muodostaa erilaisia riskitilanteita käsittelyn yhteydessä.
Riski- ja vaaratilanteita ei koskaan voida täydellisesti välttää, mutta niiden minimointi on mahdollista tehokkailla ja toimintavarmoilla valvontalaitteilla.
Lainsäädännössä ja viranomaisten ohjeissa on annettu ohjeita ja määräyksiä kemikaali-onnettomuuksien varalta ja niiden ennaltaehkäisystä.
Eri työkohteissa kaasujen ja kemikaalien käytönvalvojat ja työsuojelupäälliköt joutuvat ottamaan vastuun työntekijöiden työsuojeluun ja työturvallisuuteen liittyvissä asioissa ja vastaavat turvallisuusselvityksiin ja vaaran arviointiin ja analyyseihin kuuluvien riskitilanteiden ennakoimisesta.