Ympäristösuojelu
Meidän kaikkien on edistettävä omien alueittemme toimintamahdollisuuksia hyvällä ympäristöllä, joka on elinkelpoisuutemme perusta. Tämä tarkoittaa luonnonvarojen kestävää käyttöä, luonnon tuottokyvyn ja monimuotoisuuden säilyttämistä sekä viihtyisään ja turvallisen elinympäristön varmistamista.
Euroopan unionin ympäristöpolitiikka perustuu ennalta varautumiseen, ennalta ehkäisyyn ja ympäristövahinkojen torjumiseen. Monivuotiset ympäristöalan toimintaohjelmat linjaavat tulevaa toimintaa kaikilla ympäristöpolitiikan aloilla.
Erityisesti VOC päästöjen ja voimakkaiden kasvihuonekaasujen ja F-kaasujen ilmakehään vaikuttava lämmitysvaikutus on suuri.
VOC-asetus (64/2015)
Valtioneuvoston asetuksen eräiden orgaanisia liuottimia käyttävien toimintojen ja laitosten ilmaan johdettavien päästöjen rajoittamisesta (64/2015) tavoitteena on vähentää ns. VOC-päästöjä (Volatile Organic Compounds). Ne ovat haitaksi terveydelle ja aiheuttavat alailmakehän otsonipitoisuuden ko hoamista. Päästöjä voidaan myös vähentää noudattamalla VOC-asetuksen 3 §:n mukaisesti liitteessä 1 mainittuja päästöraja-arvoja.
F-kaasuasetus (N:o 517/2014)
EU:n uuden F-kaasuasetuksen tavoitteena on ohjata kylmäalan teollisuutta asteittain F-kaasuista kohti ympäristölle vähemmän haitallisia vaihtoehtoja. Uusittu F-kaasuasetus astuu voimaan 1.1.2015. Kasvihuonekaasujen lämmitysvaikutusta ilmaistaan GWP-arvolla (Global Warming Potential), joka tarkoittaa yhden kilogramman kaasumäärän lämmitysvaikutusta suhteessa hiilidioksidin lämmitysvaikutukseen.
Vuotojen havaitseminen
Vähintään 500 t CO2-ekv. F-kaasua sisältävissä asetuksessa luotelluissa laitteissa on oltava vuotojen havaitsemisjärjestelmä, joka antaa mahdollisesta vuodosta hälytyksen laitteen haltijalle tai huoltoyhtiölle. Järjestelmä on tarkastettava kerran vuodessa. Laitteen tarkastuksen voi suorittaa laitteen muun huollon yhteydessä. 500 t CO2-ekv. on esimerkiksi R-134a:n osalta n. 349 kg ja R-404A:n osalta n. 127 kg.
Kaasunvalvontalaitteistojen käyttö parantaa huomattavasti ympäristönsuojelua.
Sensing Oy
Kaivokatu 22
21100 Naantali
Puh: +358 2 4353 790
Email: sensing@sensing.fi