Räjähdysvaara
Riskeihin varautuminen ja niiden minimointi on mahdollista tehokkailla ja toimintavarmoilla valvontalaitteilla. Eri työkohteissa kaasujen ja kemikaalien käytönvalvojat ja työsuojelupäälliköt joutuvat ottamaan vastuun työntekijöiden työsuojeluun ja työturvallisuuteen liittyvissä asioissa ja vastaavat turvallisuusselvityksiin ja vaaran arviointiin ja analyyseihin kuuluvien riskitilanteiden ennakoimisesta.
Turvallisuuteen varautuminen on ennaltaehkäisevää toimintaa ja häiriöttömän toiminnan varmistamista. Turvallisuustason järjestäminen ja ylläpito ovat yrityksen tärkeimpiä tukitoimintoja ja tärkeä osa yrityksen laatujärjestelmää.
Pelastussuunnitelma on pidettävä ajan tasalla ja siitä on myös tiedotettava yrityksen työntekijöille (Pelastuslaki 379/2011).
Räjähdyssuojausasiakirja laaditaan työpaikan henkilöturvallisuuden parantamiseksi. Asiakirjaan kirjataan työpaikan syttyvien, räjähdysvaaran aiheuttavien nesteiden, kaasujen ja pölyjen tunnistaminen, riskinarviointi sekä toimenpiteet räjähdysten estämiseksi ja räjähdyksiltä suojautumiseksi.
Yritys laatii räjähdyssuojausasiakirjan (ATEX) itseään varten ja sen tarkoituksena on tunnistaa ja ehkäistä räjähdysvaaralliset toiminnot ja siten turvata yrityksen henkilöstöä, omaisuutta ja toiminnan jatkuvuutta mittavilta vahingoilta.
Kemikaaliturvallisuuslakiin (358/2015) sisältyvien vaatimusten mukaan vaarallisia kemikaaleja käsittelevän yritysten on tiedettävä toimintaansa liittyvistä vaaroista ja ryhdyttävä kaikkiin tarpeellisiin toimiin onnettomuuksien ehkäisemiseksi.
Runsaasti vaarallisia kemikaaleja käsittelevissä ja varastoivissa laitoksissa on oltava käytönvalvoja, joka huolehtii kemikaaleja koskevien säädösten ja määräysten noudattamisesta.
Työsuojelu- ja työturvallisuusvarustelussa kaasunvalvontalaitteistot ovat tärkeimpiä valvontajärjestelmiä.
Kaasunvalvontalaitteet kuuluvat kiinteästi turvallisuussuunnitteluun ja niitä käytetään turvallisuusteknologian lisäksi myös energiansäästöön, ilmanlaadun mittaukseen ja ympäristönsuojeluun liittyvissä sovellutuksissa.
Sensing Oy
Kaivokatu 22
21100 Naantali
Puh: +358 2 4353 790
Email: sensing@sensing.fi